Премини към основното съдържание

В сряда започва филмовият фестивал в Банско

В сряда започва филмовият фестивал в Банско сн: dariknews.bg

Община Банско и сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ ще представят петнадесетото издание на „Банско филм фест“. Жители и гости на курортния град ще имат възможност да станат част от филмовия маратон, който ще се проведе от 25 до 29 ноември.

Сто чуждестранни филма са включени в неговата програма, информират от пресцентъра на Общината. Това е най-големият и единствен фестивал на тематиката за планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове в България.

Съпътстващата филмова програма включва още презентации и работилници, водени от изтъкнати специалисти и кинематографи, сред които Жан Троайе - един от най-знаменитите алпинисти на нашето време, Себастиан Кава от Полша - осъществил полет над Хималаите с безмоторен самолет и Нуно Гомеш от Република Южна Арфика – носител на редица рекорди по гмуркане.

Организаторите са вмъкнали и десет изложби, които ще красят фоайетата на фестивалния център. Всички прожекции на филми и презентации ще се състоят в голямата зала на читалище "Никола Вапцаров", както и в кинозалата на Посетителски информационен център - Банско. Акцент в почти денонощната програма ще бъде българската премиера на филма "Пъкълът на спускачите", който ще може да бъде гледан единствено на фестивала.

Традиционно ще бъде организиран и "Банско филм фест Kids" -  програма, създадена специално за деца и младежи, а тази година за пръв път ще бъде връчен и приза на "Банско филм фест" за цялостен принос в развитието на алпинизма.;

Източник: dariknews.bg