Премини към основното съдържание

Ще може да се гласува за кмет от жителите на повече благоевградси села наесен

Ще може да се гласува за кмет от жителите на повече благоевградси села наесен сн: dariknews.bg

С 8 повече са населените места в община Благоевград, в които жителите ще могат да гласуват за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства тази есен. Това съобщават от пресцентъра на Община Благоевград.

След последните промени в законодателството, в селата, с население над 100 души, ще се провежда пряк избор за местна власт. За сравнение, на местните избори преди четири години пряко кмет избираха жителите на населени места с над 350 души, а в тези с по-малко население бяха назначавани кметски наместници.

За първи път за кмет на кметство ще могат да гласуват в селата: Бистрица /205 души/; Българчево /275 души/  Дъбрава /275 души/ ; Еленово /407 души/; Зелен дол /214 души/; Лешко /947 души/; Марулево /135 души/ и Селище /267 души/.

През 2011 г. право на вот за избор на кмет на кметство община Благоевград имаха жителите на 7 села. Това са Бело Поле, Рилци, Покровник,  Церово, Падеш, Изгрев, Логодаж.

Право да избират общински съветници и кметове имат български граждани, които  са навършили пълнолетие, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Източник: dariknews.bg