Премини към основното съдържание

Провежда се джаз фестивалът в Банско

Провежда се джаз фестивалът в Банско сн: bnr.bg

Стотици гости от цял свят се стекоха в Банско на XVIII-то издание на Международния джаз фестивал, след като музикалният форум се превърна в един от най-значимите джаз фестивали в България. 

По традиция фестивалът се провежда от 8-ми до 13-ти август, сценичните изяви са съпъствани от джем сешъни, видеопрожекции, изложби, музикални лектории и други.

През годините в Банско са свирили повече от двадесет биг бенда. Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР, тук са гостували големите формации на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, Биг бенд Благоевград, както и оркестри от Германия, Австрия и други. Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. В програмата на фестивала са взели участие и почти всички големи български джаз изпълнители.

XVIII-то издание на международния форум също посреща колоритни групи и изпълнители от цял свят, които се изявяват на централния градски площад „Никола Вапцаров“.

На това издание на фестивала се почитат три специални годишнини. „Сто години Синатра“ е специалният проект на Васил Петров, който заедно с Биг бенд – Благоевград откриха фестивала. По този повод д-р Емил Илиев – основател, организатор и главен идеен двигател на Банско Джаз фест не скри, че ще работи за това Благоевградският бенд да се развива като състав на фестивала, за да може да се канят световни артисти, които да имат своя оркестър тук, в България.

Многобройните почитателите на родната формация Дъртис Пърчис ще отбележат 20 години в компанията на своите любимци.

18 години навършва самият джаз фестивал. „18 години са една четвърт от един средно продължителен човешки живот“, каза д-р Илиев, заявявайки желание да е в състояние още 18 години от живота си да посвети и преживее със събитието, тъй като мечтата му е фестивалът в Банско да стане толкова известен, колкото този в Монтрьо.

Специалният пратеник на Радио Благоевград на фестивала е Крум Богдански, който всеки ден в програма "Днес" във времето между 10.00 - 11.00 часа и 16.00 - 17.00 часа поднася на слушателите на Радиото на Югозапада своите кореспонденции от най-дажозавата точка в България в момента - Банско.

Източник: bnr.bg