Премини към основното съдържание

Направиха изложба в Банско

Направиха изложба в Банско сн: dariknews.bg

Тъжествената програма по повод Деня на Банско - 5 октомври започна с откриването на изложбата „Те ни завещаха свобода и вяра”, като в Дома на изкуствата бяха изложени фотографии от събития и личности, повлияли на историята на града в периода преди Освобождението му през 1912 година.

Проследена е нишката на търговската дейност, която развиват банскалии и размяната на стоки с големите европейски градове - Истанбул, Сяр, Беч, Париж и други.

Замогването на част от тях, довело до културен подем и израстването на ярки личности, дали много за развитието и просвещението на своя град.

Снимките акцентират на важни моменти от историята на Банско – дарителството за изграждането на най-голямата църква „Св. Троица”, построяването на Кулата, оборудването й с камбани, както и поставянето на часовниковия механизъм – едно изключително модерно съоръжение за времето си.

Изложбата продължава и през месец ноември. Входът е свободен.

В навечерието на празника бе представена книгата „Мурови стребла” на Константин Икономов в Банско.

"Мурови стребла" е това, което човек донася от Пирина у дома си – да го топли и да му ухае.

Авторските песни на Константин Икономов, събрани под заглавието „Мурови стребла”, бяха представени в Банско. Стихосбирката е написана на типичния бански говор.

С помощта на неговата звучност и характерност, Икономов пресъздава ярки образи и силни емоции. Песнопойката е посветена на жената, на дома, на любовта, на Банско. Стиховете в албума завръщат към родовите ценности и изконните човешки емоции, навлизат дълбоко в народо-психологията и докосват чувствителните струни във всяко сърце.

В представянето участваха Елена Калайджиева, Гълъбица Тодева и Иван Цонев, под музикалния съпровод на Марин Бърдарев.

Празничната програма продължава с гостуването на мюзикъла „Грозното пате” с участието на Поли Генова в главната роля, а в събота – децата на Банско са поканени на детски празник на градския стадион.

Източник: dariknews.bg