Премини към основното съдържание

Благоевградска художничка представя изложба в Дупница

Благоевградска художничка представя изложба в Дупница сн: static.bnr.bg

Благоевградската художничка Царимира Георгиева гостува на община Дупница. Тя представя 20 акварелни послания за красиво лято, събрани в изложбата "Да бъде лято...".

Вдъхновени от формите, хармонията и цветовете на природата, живописните картини на Царимира разкриват пред публиката специфичен стил, майсторство и много фина работа с акварелна техника върху платно.

Изложбата е подготвена специално за проекта на Арт Виза България – „100% България – докосни изкуството”, ориентиран проактивно към съвременните комуникации и публики в  изкуството през българските общини и институции. Експонирана е в сградата на община Дупница и може да бъде разгледана всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 часа.

Художничката е творец – новатор, избрал професията на художника за своя мисия и се доказва успешно като ценен художник вече повече от 15 години. В стила й преливат елементи от иконографията, абстракцията и реализма, а интерес буди уникалното съчетание на битови и абстрактни елементи в картините й, както и изключително деликатното цветово нюансиране и въздействащата пестеливост на формата... 

В изложбата в Дупница специално място имат шипките. Те изобразяват освен зрелостта на лятото, но и олицетворяват философията на формата в овал, острота, цветове и нюанси. Художничката е изключително пестелива по отношение на материала вложен в изграждането обаче на къщите – те са загатнати като конструкция, но леки и симпатични, и разположени без проблем в клоните на дърветата… Внушението за естественост и ефирност на посланието е постигнато без усилие и неръкотворно… Може би защото естетичното и реалното е в синхрон с емоционалното. Затова и усещането за „нирвана” пропива всяко платно, на което даже мислите са нарисувани като дантела…- думи на организаторката на изложбата от Арт Виза България Мария Любенова.

Не можем да прескочим и другото много успешно професионално постижение на Царимира - реализацията й като педагог.  Освен художник, тя е учител по изобразително изкуство е в СОУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“ в Благоевград, още - съосновател и преподавател в образователен център – МонтесориАрт, Благоевград. Активната й преподавателска дейност и резултатите от нея са красноречиви, а тази година тя бе и сред наградените учители от община Благоевград за принос в развитието на образованието и науката.

Подкрепям инициативата на Арт Виза за скъсяване на дистанцията с публиката и смятам, че това е важно и значимо както за творците, така и за зрителите. В галерията влизат заинтересовани почитатели на изкуството, а в общината хората са заинтригувани след досега с изкуството и съпреживяват непринудено изкуството... Такива прояви събуждат чувствителността на хората. Обществото има нужда от това!” – Царимира Георгиева.

Изложбата „Да бъде лято…” ще остане в община Дупница до 29 юли 2015.

Източник: bnr.bg