Премини към основното съдържание

113-ата годишнина от смъртта на Гоце Делчев ще бъде отбелязана утре

113-ата годишнина от смъртта на Гоце Делчев ще бъде отбелязана утре сн:  dariknews.bg

113-ата годишнина от гибелта на патрона на града - Гоце Делчев, ще бъде отбелязана утре, като по този повод, община Гоце Делчев организира възпоменателно тържество. То ще се състои на 4 май 2016 г. /сряда/ от 12.00 ч. на централния площад в град Гоце Делчев.

На церемонията ще бъдат положени венци и цветя на паметника на патрона на града. В отбелязването на годишнината ще участва ръководството на община Гоце Делчев, учебните заведения в града, представители на институции и политически партии.

На 3 май 1913 г. на път за среща с водачите на революционния окръг в Сяр четата и Гоце Делчев решават да пренощуват в село Баница, Серско. На следващата сутрин те са изненадващо обкръжени от потеря, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Според очевидци на събитията, преди това той неколкократно сигнализира четата за приближаването на потерята със стрелба, но това предупреждение не е разбрано.

По негов знак четата прави опит да се оттегли незабелязано към спасителните склонове на планината. Целта изглежда достижима, докато не попадат в засада.

Делчев е улучен от куршум, изстрелян при залповата стрелба на турските войници. След 15-часово сражение, от четата на Гоце Делчев загиват Димитър Гущанов, Евстати Арнаутчето, Стефчо Търлишянчето от Търлис и Консулата от Волак, а Георги Савеклията от Савек е тежко ранен и заловен от турците. Останалите от четата на Делчев успяват да избягат от селото.

Източник: dariknews.bg